Archive for the ‘Tutorial’ Category

h1

Penggunaan Clicky

October 21, 2010

Untuk pengetahuan, aku ini seorang fanatik pada statistik.. Jadi setakat ini aku sudah gunakan 4 medium iaitu Google Analytics, CyStats, AwStats dan yang terbaru Clicky.. Ini pun setelah diperkenalkan oleh Kak Jie.. Dulu aku suka menggunakan wordpress.com stats, tapi entah kenapa aku sudah tidak boleh masuk ke dalam dashboardnya.. Sangat bengang di situ sebab sudah banyak rekod tercatit di dalamnya..

Ini antara fungsi yang ada..

Read the rest of this entry ?

h1

Bounce RateĀ Menteil.Net

September 3, 2010

Ini Bounce Rate terbaru blog menteil.net.. Masa mula-mula aku tengok peratusan dia yang semakim menurun buat aku risau.. Aik? Dulu elok je mencanak.. Nie turun plak terus? Tanya punya tanya kat pakcik google, rupanya peratusan yang rendah itu lah yang berkualiti.. Aih.. Bikin runsing je..

“Macam mana ye nak cerita pasal Bounce Rate nie”

Macam nie.. Peratusan dia itu lebih menunjukkan kepada masa yang digunakan pengunjung setiap kali masuk ke dalam blog nie.. Maknanya, bounce rate akan naik peratusannya kalau dia datang tengok apa yang diinginkan tiada dan terus pangkah.. Boleh ditafsirkan sebagai tidak berkualiti..Begitulah sebaliknya.. *betulkan andai aku salah.. Read the rest of this entry ?

h1

Paypal Dengan Maybank Visa Debit Card

August 23, 2010

Yuhuu… Bertemu kembali kepada blog yang takde pengunjung nie.. Hehe.. Sendiri tahu, kalau aku update kat sini dah tentulah lebih untuk aku sendiri.. Dan kali nie aku nak bagi panduan macam mana nak buat akaun paypal link kepada kad visa debit maybank (selalu keliru dengan susunan ayat nama kad nie).. Dulu aku dah buat, tapi disebabkan tak aktif maka ntah kemana akaun tu pun aku tak tau.. Huhu.. Dulu aku buat pakai Public Bank, now meh kita torai buat dengan Maybank pulak…

Klik setiap gambar untuk mendapat kepuasan yang lebih ghairah.. Kalau tak nampak la… Read the rest of this entry ?

h1

How To Start a Mobile Blogging With WordPress

March 3, 2010

Aku tak tau berapa ramai yang dah ada live blog.. Selama nie aku yang tertinggal sebab dah lama tak online.. Dan terfikir jugak apa ke benda itu live blog.. Jenuh aku study dan akhirnya aku dapat jawapan.. Sewaktu mula aku membina live blog sangat banyaklah cabarannya.. Ada je yang tak kena.. Mari aku tunjukkan jalan penyelesaian.. Read the rest of this entry ?

h1

WordPress InstallĀ Manual

March 19, 2009

Assalamualaikum.. Kali nie aku nak tunjukkan proses pembinaan blog nie.. Tutorial Pemasangan WordPress secara manual ini aku lakukan untuk nota aku sendiri… Tiada niat aku untuk mengajar orang lain sebab aku sendiri masih lagi dalam proses belajar.. Aku yang selalu lupa nie sering mempraktikkan cara untuk mengingatinya semula.. Dan ini lah salah satu caranya.. Read the rest of this entry ?