Archive for November, 2010

h1

The Awesome Size of The Internet

November 28, 2010

Read the rest of this entry ?

Advertisements
h1

FaceBook Facts and Figures

November 13, 2010

Read the rest of this entry ?

h1

The Business Behind FaceBook

November 12, 2010

Read the rest of this entry ?

h1

Penutupan Rasmi Ntahla.Net

November 5, 2010

Aku pemilik ntahla.net ingin mengumumkan bahawa blog ntahla.net akan ditutup serta merta..

Untuk pengetahuan, ntahla.net ini diupdate secara manual.. Maka masa yang banyak perlu diambil untuk menguruskan ntahla.net.. Di awal pembukaannya memang tiada masalah kerana aku hanyalah seorang pelajar yang punya banyak masa di waktu itu, berbeza dengan kehidupanku sekarang..

Sekadar penambahan, url – ntahla.net/v3 dan isinya masih dikekalkan tetapi borang untuk menghantar blog baru akan dibekukan sampai bila-bila.. url – ntahla.net akan di’redirect’kan ke blog ini atau aku akan jadikan ia domain untuk tumblr aku.. Itu akan aku fikirkan nanti.. Masih tiada perancangan..

Jadi kepada sesiapa yang ingin membuang banner ntahla.net dipersilakan, tiada masalah.. Kepada sesiapa yang ingin maki dan marah aku sekarang, silakan.. Kepada siapa yang pernah menolong, terima kasih.. Kepada yang menghantar email dan tiada respon, maafkan aku..

h1

Pembersihan Keyword Lucah di menteil.net

November 5, 2010

Seperti yang diberitahu sebelum nie, aku sedang berusaha keras menghapuskan sebarang keyword lucah yang masuk ke dalam blog ini.. Ini dilakukan kerana 5 daripada top 10 keyword yang masuk ke dalam menteil.net adalah keyword lucah! Disebabkan hati tak senang, proses pembersihan terus dilakukan dengan membuang kata-kata kunci yang berkait dengan lucah..

Walaupun tak berjaya untuk menghapuskan 100%, tetapi usaha aku membuahkan hasil bila tiada lagi hasil carian lucah yang singgah ke dalam menteil.net.. Statistik terkini juga menunjukkan bukti bila aku kehilangan anggaran sebanyak 20% visitor.. Walaupun ianya agak menyedihkan, tetapi hatiku senang dengan perubahan ini..

Sekadar memberitahu, kata kunci yang ada menteil.net 80% daripadanya dihasilkan oleh satu plugin.. Sebagai contoh seorang visitor mencari kata kunci ‘contoh blog’ dan google menunjukkan menteil.net sebagai salah satu hasil carian.. Bila visitor click dan masuk ke dalam blog, plugin dengan sendirinya akan mencipta satu tag di dalam entry yang dipilih oleh enjin carian.. Ia juga boleh terjadi bila visitor itu mencari di dalam menteil.net sendiri.. Er.. Macam pening lah!

Sebenarnya ada baik buruk penggunaan keyword sebegini.. Tetapi aku lebih suka menghapuskannya.. Ada juga blogger bertanyakan macam mana pula jika ia dikaitkan dengan pendapatan.. lucah + trafik = duit.. Nanti lah aku bincangkan.. Hehe..