h1

Penggunaan Clicky

October 21, 2010

Untuk pengetahuan, aku ini seorang fanatik pada statistik.. Jadi setakat ini aku sudah gunakan 4 medium iaitu Google Analytics, CyStats, AwStats dan yang terbaru Clicky.. Ini pun setelah diperkenalkan oleh Kak Jie.. Dulu aku suka menggunakan wordpress.com stats, tapi entah kenapa aku sudah tidak boleh masuk ke dalam dashboardnya.. Sangat bengang di situ sebab sudah banyak rekod tercatit di dalamnya..

Ini antara fungsi yang ada..

Yang menariknya ia dapat membezakan antara hari ini dan semalam.. Jadi kita dapat mengetahui waktu puncak dan waktu mundur (?) ..

Ada lima option di atas, tapi outgoing untuk premium sahaja.. Peratusan ialah perbezaan antara hari ini dan semalam..

Ini antara content yang laku hari ini.. Juga ada peratusan untuk perbandingan..

Locale and Traffic Sources..

Sebenarnya semua fungsi adalah lebih kurang jer.. Ada banyak lagi fungsi yang ada.. Ini yang sempat aku rekodkan.. Hehe.. Apa yang menarik bagi aku ialah fungsi visitor seperti gambarajah dibawah..

Teruja tak bila tengok fungsinya? Hehe.. Dalam satu report kita akan tahu, masa tiba, dari negara mana, alamat IP pengunjung, bilangan tindakan (action), masa yang diambil, link rujukan samada enjin carian atau blog lain, dan kata carian dari enjin carian..

Ini ialah details mengenai IP yang datang ke blog kita.. Kita juga boleh menamakannya IP itu.. (aku dah letak beberapa nama.. hehe.. )

Ini action yang dilakukan oleh IP yang sama.. Jika banyak tindakannya, banyaklah rekod..

Untuk rekod setakat hari ini, action yang paling tinggi aku dapat ialah 52 action.. (tak boleh lawan kak jie lagi.. hehe..)

Nota Kaki;

1. Ada banyak lagi fungsi yang ada.. Ini cuma sebahagian
2. Rekod ini diambil pada pukul 4 petang.. Jadi bukan rekod penuh
3. Clicky merekod secara harian, jadi tiada data terkumpul dan inilah kelemahannya..
4. Suka aku menggunakan pelbagai jenis stats untuk membuat perbandingan.. Yang kadangkala perbandingannya adalah ketara..
5. Bagi aku Google Analytics juga yang terbaik.. Haha..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: