h1

Tutup Saje Komen! Habis Cerita!

October 8, 2010

Aku sebenarnya baru bangun tido, bukak facebook, bukak blog (tengok hebatnya penangan fb, blog buka kemudian).. Jalan-jalan merata ke dunia blog, tengok sana sini, baca situ sini.. Terkadang aku rajin, aku baca la bahagian komen sekali.. Tengok setiap respon ada jugak yang buat aku ketawa.. Dan ada juga terpandang beberapa ayat balasan komentator yang terkadang tak menyedapkan hati..

Kita sebagai blogger hati kena kuat! (aku dah start bercakap macam wakil rakyat).. Kita yang tempah cabaran, maka kena la berani nak tempuhinya.. Kenapa aku sebut ‘tempah cabaran’? Ye lah.. Dah masuk dunia blog, maknanya kena tanggung segala risiko yang ada atau yang bakal ada.. Paham maksud aku? Tak faham jugak? Bila kita dah berblog, segala yang dicurahkan dah tentulah untuk bacaan umum dan respon juga terbuka kepada umum.. Kalau tak mahu orang tahu, buat lah private! Atau nak bagi orang tengok jugak tapi tak sanggup kena kritik? Tutuplah ruangan komen! Setel!

Haa… Ini lah maksud sebenar aku.. Kalau tak tahan dengan ragam orang malaysia yang sudah biasa hidup berdemokrasi, jangan buat blog! Mudah kan? Apa yang aku cuba sampaikan, apa sahaja yang kita bakal hadap, tempuh dengan tenang.. Bukan meradang dan beri balasan tak tentu hala.. Sebab orang tetap memerhati apa segala tindakan kita.. Apatah lagi jika kita sendiri yang bukak pekung di dada.. Tak malu kena gelak? Walaupun tak dengar? Haha… (ha.. tengok.. aku gelak.. tapi tak dengar kan?)

Kamon blogger.. Blog aku dah kena kritik banyak kali aku biar jer.. Elok jer aku approve.. Tapi aku jarang balas.. Aku saja tayang bagi orang baca.. Kecuali mencarut-carut, aku terpaksa tekan spam.. Kita buka blog selain dari bercerita mengenai diri sendiri dalam masa yang sama turut beri pendapat kan? So bahagian komen adalah pendapat dari pembaca pulak.. Tak kan kita sendiri je nak bagi komen.. Tak fair lah kan.. “eh? ini blog aku.. pesal orang lain nak sebok plak?” ouh.. Kalau macam tu, aku ulang balik apa aku cakap kat atas tadi ‘tutup je komen! habis cerita!’..

haha.. salam blogger..

11 comments

  1. Aku setuju


  2. a aa


  3. ET bagi contoh..


  4. aku err… aku… jgn la marah aku… jom pi dangdut😀


    • tak best ah dangdut.. orang tua je banyak.. haha…


  5. haha! macam terasa sikit =p


    • tak kata diya pon… diya kan dah memang tutup komen…. =P


  6. dari ‘rumah terbuka’ sampai la ni ‘rumah tertutup’
    tak sampai2 lagi pun…


    • dang! terkena aku.. haha…
      postpone ke raya haji boleh kak jie? huhu…


  7. komen yg negatif2 tu biarkan aje.. jangan dilayan..


  8. sokong 100%..kalu xmau orang komen…tutup jer komen



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: