Archive for October, 2010

h1

The 15th – Zero Negativity Day

October 27, 2010

Normal bagi manusia biasa ada perasaan marah, benci, sakit hati, bengang dan seberadik dengannya.. Bagaimana mengawal pemikiran yang negatif ini dengan baik? Kena jumpa kaunselor? Jumpa pakar sakit jiwa? Jangan bazirkan duit anda.. Kita boleh memulakannya dengan facebook..

“Apa? Kau gila?!”

Rileks.. Jangan marah-marah, baru je cakap tadi kan.. Facebook – laman sosial yang menjadi ikutan semua.. Jangan kata orang muda, mak bapak pun boleh join sekali.. Jangan terkejut jika ada atuk-atuk pun turut serta..

Jadi bila sudah ada ‘laman’ sendiri mestilah nak dijaga cantik kan? Tak mahu dikotori dengan sebarang sampah-sampah yang menyakitkan mata.. Apa yang aku maksudkan dengan sampah ini? Kata-kata cacian atau makian itulah boleh dianggap sampah di laman facebook anda.. Jadi sebagai permulaannya, hiasi laman facebook anda dengan bungaan dan hiasan seperti kata perangsang, kata nasihat ataupun pusisi cinta mungkin?

Dan langkah seterusnya anda boleh turut serta dalam komuniti ini yang memilih setiap 15 haribulan sebagai hari menahan kemarahan, hari untuk kita membuang segala sifat positif dan hari untuk memotivasikan diri.. Jadikan ini sebagai platform untuk mendidik diri anda menjauhi sifat negatif dalam diri yang mana akan turut merosak pemikiran yang positif..

“Kenapa perlu 15hb jer? hari lain boleh marah2?”

Seperti yang dikatakan tadi, ini adalah langkah awal untuk membuang sifat positif yang akan merosakkan pemikiran kita.. Jadikan satu hari ini untuk menerapkan nilai positif seyakin boleh! Hari ini untuk esok, esok untuk lusa dan lusa untuk selamanya! Dan tiada lagi sifat positif yang akan mengganggu segala urusan harian kita..

Cabar diri anda untuk menghapuskan nilai negatif dalam satu hari!

Laman Facebook
The 15th – Zero Negativity Day ]

Advertisements
h1

Penggunaan Clicky

October 21, 2010

Untuk pengetahuan, aku ini seorang fanatik pada statistik.. Jadi setakat ini aku sudah gunakan 4 medium iaitu Google Analytics, CyStats, AwStats dan yang terbaru Clicky.. Ini pun setelah diperkenalkan oleh Kak Jie.. Dulu aku suka menggunakan wordpress.com stats, tapi entah kenapa aku sudah tidak boleh masuk ke dalam dashboardnya.. Sangat bengang di situ sebab sudah banyak rekod tercatit di dalamnya..

Ini antara fungsi yang ada..

Read the rest of this entry ?

h1

Penggunaan Page di Bahagian Komen

October 21, 2010

Sekarang zaman berblogger memang canggih.. Sebut je nak buat macam mana, petik je dah boleh jadi.. Senang kan? Tak payah nak tau banyak pasal CSS atau sebarang nama code lagi.. Pakai je apa yang dah ada dalam sistem atau sistem sokongan lain seperti plugin.. Malas lah nak bebel panjang2.. Aku nak bercerita tentang penggunaan page (boleh ke aku sebut mukasurat?) dalam bahagian komen..

1. Pageview
Tak perlu aku terangkan dengan jelas tentang pageview, semua blogger dah tau.. Memang penggunaan page di bahagian komen sedikit sebanyak akan membantu dalam menaikkan hits sesebuah blog.. Untung juga bagi yang mengejar ranking Alexa..

2. Senang Komen
Bagi yang memang kaki blogwalking, ini memang memudahkan para komentator untuk mencatit sedikit komen.. Tak payah nak scroll panjang2 (bagi yang komen beratus2lah kan).. Tak payah baca komen orang lain terus komen jer..

3. Meminimakan Loading Blog
Jika komen yang terlalu panjang dengan kata lainnya banyak komen, mungkin ini adalah sedikit faktor ‘single page’ itu mengambil masa untuk siap diloading.. Ditambah lagi dengan penggunaan gravatar dan sebarang function lain lagi..

4. Nikmat Membaca Komen
Seperti aku, aku suka membaca komen jika sudah tersedia diberi blogger lain.. Tapi jika melibatkan penggunaan page, sedikit sebanyak mengganggu aku untuk membaca komen dari blogger lain.. Selalunya aku tak akan bersusah payah untuk pergi ke page lain untuk membaca komen lain..

5. Rujuk Komen
Jika aku anggap komen aku itu dianggap penting dan perlu bagi aku untuk melihat balik apakah respon yang bakal aku dapat, aku akan semak balik di blog itu.. Tapi jika ada penggunaan page, hilang stim terus nak tengok balik.. Sebab susah nak carik satu2..

Pendapat aku;
Penggunaan Page di Bahagian Komen lebih banyak menguntungkan tuan blog daripada pembaca.. Jadi aku tak menyokong penggunaan fungsi ini.. =P

h1

Eksploitasi Komen Dari En. Azman

October 19, 2010

Siapa yang tidak kenal dengan Mr Azman aka kreuger, Blogger yang baru saje dapat anak pertama.. Seorang blogger yang sangat rajin memberi komen yang sangat panjang.. Berbeza dengan blogger lain.. Tapi jangan disangka komen yang berjela-jela itu hanya merapu semata, setiap susun katanya ada maknanya sendiri..

Memang dari dulu lagi aku kenal azman dengan caranya sebegini.. Setakat aku berblogger, tak pernah lagi aku jumpa orang yang seperti azman boleh memberikan komen seperti ini.. Dan inilah uniknya Encik Azman.. =P

Aku ambil contoh yang ini entry terbaru dari blog utama aku sendiri.. Bilangan perkataan artikel tu dari aku ialah 748 patah perkataan, komen dari azman 647 patah perkataan.. Hampir menyamai dengan artikel yang aku buat tu.. Bukankah gempak di situ? Hehe..

Lihat pula bagaimana komennya itu menarik perhatian pembaca lain yang singgah di blog aku.. Bukankah dalam masa yang sama turut boleh membantu dalam mempromosikan blog sendiri.. Memang Encik Azman blogger yang rajin!

h1

Tutup Saje Komen! Habis Cerita!

October 8, 2010

Aku sebenarnya baru bangun tido, bukak facebook, bukak blog (tengok hebatnya penangan fb, blog buka kemudian).. Jalan-jalan merata ke dunia blog, tengok sana sini, baca situ sini.. Terkadang aku rajin, aku baca la bahagian komen sekali.. Tengok setiap respon ada jugak yang buat aku ketawa.. Dan ada juga terpandang beberapa ayat balasan komentator yang terkadang tak menyedapkan hati..

Kita sebagai blogger hati kena kuat! (aku dah start bercakap macam wakil rakyat).. Kita yang tempah cabaran, maka kena la berani nak tempuhinya.. Kenapa aku sebut ‘tempah cabaran’? Ye lah.. Dah masuk dunia blog, maknanya kena tanggung segala risiko yang ada atau yang bakal ada.. Paham maksud aku? Tak faham jugak? Bila kita dah berblog, segala yang dicurahkan dah tentulah untuk bacaan umum dan respon juga terbuka kepada umum.. Kalau tak mahu orang tahu, buat lah private! Atau nak bagi orang tengok jugak tapi tak sanggup kena kritik? Tutuplah ruangan komen! Setel!

Haa… Ini lah maksud sebenar aku.. Kalau tak tahan dengan ragam orang malaysia yang sudah biasa hidup berdemokrasi, jangan buat blog! Mudah kan? Apa yang aku cuba sampaikan, apa sahaja yang kita bakal hadap, tempuh dengan tenang.. Bukan meradang dan beri balasan tak tentu hala.. Sebab orang tetap memerhati apa segala tindakan kita.. Apatah lagi jika kita sendiri yang bukak pekung di dada.. Tak malu kena gelak? Walaupun tak dengar? Haha… (ha.. tengok.. aku gelak.. tapi tak dengar kan?)

Kamon blogger.. Blog aku dah kena kritik banyak kali aku biar jer.. Elok jer aku approve.. Tapi aku jarang balas.. Aku saja tayang bagi orang baca.. Kecuali mencarut-carut, aku terpaksa tekan spam.. Kita buka blog selain dari bercerita mengenai diri sendiri dalam masa yang sama turut beri pendapat kan? So bahagian komen adalah pendapat dari pembaca pulak.. Tak kan kita sendiri je nak bagi komen.. Tak fair lah kan.. “eh? ini blog aku.. pesal orang lain nak sebok plak?” ouh.. Kalau macam tu, aku ulang balik apa aku cakap kat atas tadi ‘tutup je komen! habis cerita!’..

haha.. salam blogger..