h1

Bounce Rate Menteil.Net

September 3, 2010

Ini Bounce Rate terbaru blog menteil.net.. Masa mula-mula aku tengok peratusan dia yang semakim menurun buat aku risau.. Aik? Dulu elok je mencanak.. Nie turun plak terus? Tanya punya tanya kat pakcik google, rupanya peratusan yang rendah itu lah yang berkualiti.. Aih.. Bikin runsing je..

“Macam mana ye nak cerita pasal Bounce Rate nie”

Macam nie.. Peratusan dia itu lebih menunjukkan kepada masa yang digunakan pengunjung setiap kali masuk ke dalam blog nie.. Maknanya, bounce rate akan naik peratusannya kalau dia datang tengok apa yang diinginkan tiada dan terus pangkah.. Boleh ditafsirkan sebagai tidak berkualiti..Begitulah sebaliknya.. *betulkan andai aku salah..

“Er.. Pening lah!”

Aku memang tak pandai nak cerita hal nie.. Baca apa yang diterangkan sorang blogger tempatan nie.. (Bounce Rate: Apa dan Bagaimana)

Apa yang sedikit merungsingkan aku, percubaan menggunakan satu plugin premium di blog aku mungkin akan menaikkan kembali peratusan bounce rate menteil.net. Ini disebabkan plugin itu akan secara automatiknya meletakkan tag atau keyword terbaru yang masuk ke dalam blog menteil.net di setiap post yang berkaitan.. Ini dah bagus.. Yang tak bagusnya bila plugin itu meletakkan keyword yang salah.. Perkara ini mungkin berlaku kerana google turut mengesan keyword itu di bahagian komen, walhal keyword itu tiada kena mengena dengan entry..

Penat jugak aku mengedit mana yang tidak betul, supaya tidak berlaku kekeliruan dan tidak mahu menipu pengunjung yang datang dari enjin carian.. Nak tak nak aku terpaksalah buat secara manual.. Sebab aku terasa rugilah kalau aku buang plugin tu.. Sebab plugin nie dah menaikkan trafik aku lebih 35% secara kasarnya.. Maaf, aku tak boleh bagitau plugin apa.. Haha.. Kejam..

Err.. Paham ke? Tak paham tak per.. Janji aku paham.. Huhu..

2 comments

  1. aku pon baru tau bounce rate rendah tu bgus.. Pergh 6% tu.. Gile gempak


    • hehe.. ko kan pengguna tegar analytics..
      ko tengok la awal2 bro.. 80% tu.. haha…



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: