h1

WordPress 2.7 Berwajah Baru

December 5, 2008

dashboard

Akhirnya WP 2.7 keluar juga.. Tapi ini hanya untuk WP.com dan WP.org masih lagi beta aku tengok… Sebenarnya aku dah try versi beta nie dulu.. Sempena pelancarannya nie aku nak tunjukkan serba sedikit mengenai WP 2.7 nie… Ini apa yang aku minat dengan pembaharuan nie… klik gambar untuk saiz sebenar..

Pertamanya dah tentu la dengan rupa baru yang sangat berlainan dengan dahulu.. Keduanya menu yang telah diubah ke sebelah kiri dan punya ciri expand @ collapse.. Jadi aku dah boleh lupakan plugin ext js admin menu lepas nie..

2

Fungsi drag and drop, show and hide pada mana2 menu.. Maknanya kita boleh ubah susunan mengikut citarasa sendiri.. Menarik! Juga boleh hilangkan terus jika langsung tak berminat..

Quickpress! Amat sesuai untuk yang malas! haha…

Recent comment di main page..

Dah ada media library.. Memudahkan kerja untuk mengupload dan menyemak kembali file2 yang dah diupload..

Yang paling bez editor post dia sangat comel! haha..

Fungsi tag pon dah senang..

Owh! banyak lagi yang aku kena geledah.. Pasti memang banyak yang berubah.. Slow2 kayuh.. hehe…

2 comments

  1. owh. ternganga2 jap td bila bukak dashboard. ingatkan wordpress dh “sewel” skali lg. muehehe.

    mula2, mcm ada sedikit geram lah sbb kena biasakan dgn design br pulak dh. tp, lama2 rs mcm design br ni lebih proaktif gitu. ciwahhh😛


  2. hehe.. lama2 guna kang mesti bez punya..



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: