h1

Sidebar @ Widget Dan Fungsinya

November 28, 2008

Aku yakin setiap blog pasti nak sidebar @ widget nie.. Ada jugak yang tanak letak.. Semak katanya.. Biarlah.. Kat sinie aku nak gtau tentang kegunaan sidebar nie.. Selalunya inilah yang aku utamakan untuk sidebar blog² aku..


Recent Entries
Ini berguna supaya memudahkan visitor blog memilih entry² terbaru yang menarik.. Bila ada macam nie takde la visitor bersusah-payah scroll down.. Terus klik jer.. Ini lah pentingnya pemilihan tajuk entry..


Categories
Ini sebenarnya mudah untuk kegunaan admin sendiri.. Mudah juga untuk reader memilih kategori yang berkenan.. Contohnya dia hanya suka mengenai dunia artis, so dia hanya klik ‘Dunia Artis’ jer la..


Archives
Untuk mengetahui perjalanan blog aku.. Boleh juga tahu dah berapa lama aku berblog.. Fikiran aku bila visitor tengok “owh! dia nie baru lagi berblog.. patotla kelam kabut sket..” hehe.. Fikirkan andai dia tengok aku berblog dari tahun 2006 lagi.. “wah!! lama jugak dia nie berblog.. otai nie!”


Top Commentor
Apa tujuan dia? Supaya segala komen dia dihargai dengan meletakkan link commentor pada sidebar.. Semakin banyak dia komen semakin atas la link blog dia.. Bila dah diatas pasti jumlah klik itu lebih tinggi bukan.. Kenapa takde jumlah komen? Hehe.. Boleh fikir.. Boleh dapatkan plugin disini..


Recent Comment

Ini bolehlah dikatan sebagai rujukan aku sendiri.. Juga reader boleh join kembali perbincangan entry lama.. Maka ianya tidaklah basi.. Boleh dapatkan plugin disini..


User Online
Ini bertujuan untuk mengetahui sejauh mana ‘pergi’nya aura blog aku.. Lagi satu bila ada widget nie visitor akan beri pandangan sendiri… Contoh “uishh! banyak gak visitor blog dia nie.. elok juga kalau aku bertukar link dengan blog nie..” “blog nie ramai visitor.. mungkin menarik blog dia nie” mungkin sahaja… Dapatkan plugin di sinie


ShoutBox
Sebenarnya bukanlah aku suka sangat letak shoutbox nie.. Tapi dah aku pon suka jerit kat orang lain punya blog macam tak best pulak la kan kalau aku tak letak.. Juga sesuai digunakan untuk bertukar link..


MyBlogLog
Senang aku mengetahui siapa yang pernah singgah ke blog aku nie.. Juga boleh mengumpulkan komuniti..

5 comments

  1. alaaa. menteil! nape yg top commentator tu link die takleh bukak. huhu. diya dh lama teringin nak wat top commentator tu. tapi, mls plak nak cari coding die. hehehe

    p/s-pandai je lah die wat andaian visitors. nak tergelak diya baca. :p


  2. sori diya… tak pasan lak..
    nie link dia…
    http://www.pfadvice.com/wordpress-plugins/show-top-commentators/


  3. thanks😀

    tp tgh blurr tahap cipanduk lg neh. xtahu nak start nak start camne. hak3 abaikan je :p


  4. menteil, diya dh try buat yg top commentator tu. tapi, xleh jugak😦 pening sudey ni. diya tak paham ngan instructions die tu.


  5. sebelum tu nak tanya..
    diya ada hosting sendiri?
    atau free hosting wordpress?

    kalau ada hosting baru boleh upload plugin nie..😀



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: