h1

WordPress Install Manual

March 19, 2009

Assalamualaikum.. Kali nie aku nak tunjukkan proses pembinaan blog nie.. Tutorial Pemasangan WordPress secara manual ini aku lakukan untuk nota aku sendiri… Tiada niat aku untuk mengajar orang lain sebab aku sendiri masih lagi dalam proses belajar.. Aku yang selalu lupa nie sering mempraktikkan cara untuk mengingatinya semula.. Dan ini lah salah satu caranya..

———————————————————–

klik pada gambar jika ternampak klik

———————————————————–

Persoalan pertama; aku ada domain dan domain nie belum lagi di hostkan ke hosting aku.. Macam mana?
Pertama sekali, aku pergi ke profile manager domain aku..

pergi ke ‘Manage name server’..
Masukkan Server Hostname dan save.. klik

———————————————————–

Kemudian aku masuk ke cpanel hosting aku.. klik

Addon domain tadi ke hosting aku..

Buat sekali directory file untuk domain ni.. klik

Bila berjaya, akan jadi begini.. klik

———————————————————–

Langkah seterusnya.. Aku perlu buat database untuk blog aku nie..
Click pada ‘MySQL Databases’

Create Database

Aku buat user baru untuk database nie..
Aku pastikan password user nie sama dengan password cpanel..

aku mark semua..

Masukkan user ke database

Bila berjaya akan jadi begini..
Yang atas tu database blog lain.. klik

———————————————————–

Aku nak blog wordpress..
So.. Aku download file dari wordpress..
Kemudian extract file tadi..

Yang penting yang perlu buat ialah..
Buka wp-config-sample.php dalam PSPad atau Notepad

Jadikan ia seperti ini..
Mengikut apa yang aku dah buat database tadi.. klik

dan rename file tadi menjadi wp-config.php

———————————————————–

Ok.. Sekarang aku kena upload file wordpress ke FTP..
Aku lebih senang menggunakan software FileZilla..

Login FileZilla.. Buka ‘public_html’.. klik

Buka file blog yang ingin dibina..
Macam aku tadi dah create masa Addon domain..
Boleh jugak kalau nak buat secara manual.. klik

Kemudian tarik file wordpress tadi ke hosting..
Aku suka upload sikit2..
contoh; create directory untuk wp-admin..
Buka dan tarik.. Begitulah seterusnya..
Boleh juga tarik satu folder sekaligus.. klik

Tunggu sehingga file siap di upload.. klik

———————————————————–

Kemudian aku perlu upload file htaccess
Untuk pertanyaan lanjut tentang ini..
Boleh tanya en WordPress.. hehe..

Klik kanan pada file htacess dan pilih ‘File Attributes..’ klik

Tukarkan ‘Numeric Value’ kepada 666

———————————————————–

Ok.. Siap sedia untuk install..
Buka browser dan taip url blog..

Masukkan Blog Title dan email..
Double check pada email..
Tekan ‘Install WordPress’ klik

Bila sudah berjaya install wordpress
ia akan jadi begini..
Copy password yang diberi..
dan login..

Dan.. Akhirnya.. klik

———————————————————–

Seterusnya.. Langkah yang penting..
Tukar password..
Pergi ke ‘user’ dan pilih ‘admin’

———————————————————–

Dan.. Siap!! klik

———————————————————–

Nota Kaki di Kepala

Ini untuk pemasangan wordpress Domain Tambahan..
Jika untuk domain utama masukkan saje di ‘public_html’
atau di ‘public_html/blog’ untuk url lc-malaya/blog

Ini pemasangan wordpress 2.6.1

Entri ini mengambil masa lebih kurang 3 jam untuk siap.. Ades!!

sebenarnya entry nie berada di lc-malaya.com. tapi terpaksa dipindahkan disini..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: